MY SKILLS

MY SKILLS
MY SKILLS

my shop

my shop
my shop

să colaborăm

să colaborăm
să colaborăm

Ce-am citit în ianuarie


La sfârșitul anului trecut am decis sa reduc semnificativ timpul petrecut pe facebook dintr-un simplul motiv, am realizat că ”Ce-i prea mult strică„ Așa că mi-am facut un program, dimineața în timp ce îmi beau cafeaua o jumatate de oră și seara o altă jumătate de oră. Cumva platforma mea preferata de social media a devenit instagram-ul mai puțin spam, mai mult conținut vizual si creativitate. Această mică schimbare în organizarea timpului a dus la mai multe carțî citite, așa se face că luna ianuarie a fost o lună bogată.

Pe principiul, un an nou, o noua provocare pe #goodreads în 2017 reading challenge am ales un număr rotund de cărți, respectiv 40.  Partea faină este ca în ianuarie am citit 8 carți + 1 parțial. #60minutedecititpezi au făcut diferența.

Nu sunt critic literar, ceea ce citiți pe acest blog sunt strict parerile mele subiective împletite cu gustul meu pentru diverse genuri de literatură, vă spun asta ca să nu avem vorbe.

Ianuarie a debutat cu două carți de vacanță aparute la editura Trei: Oamenii fericiți citesc și beau cafea si continuarea ei Viața e ușoară, nu-ți face griji ambele scrise de Agnès Martin-Lugand.

Ambele au fost o lectură relaxantă potrvită pentru vacanță, au câte puțin din toate povestea de dragoste, suspans și situații limită, se citesc ușor, le-am terminat în trei zile. Titlul primei carți Oamenii fericiți citesc și beau cafea este numele cafenelei, unde proprietari sunt Diane, protagonista romanului și Felix, cel mai bun prieten al ei, cel de al doilea titlu ... strange, nu prea are nici o legatura cu povestea.

Nu este cazul de spoiler alert. Pe ambele le recomand pentru weekend / concediu și relaxare le-am ales pentru că m-am întâlnit de prea multe ori cu numele autoarei  Agnès Martin-Lugand. Și-a publicat în 2012 primul volum pe cont propriu în rețeaua Kindle Amazon. Umblă vorba că va exista și o ecranizare după cele două romane.


Copila de zăpadă, este romanul de debut al scriitoarei Eowyn Ivey. Acțiunea se petrece în Alaska anilor ’20 este o poveste sensibilă și delicată, despre dragoste, regasire și speranță. O carte previzibilă, bazată pe povestea rusească Snegurocikai. M-a impresionat profund dragostea aparent plapândă, dar atât de trainică și totală dintre cei doi soți trecuți de prima tinerete. Mi-a plăcut împletirea poveștii de dragoste cu drama, suspansul si irealul. Am început să o citesc când afară ningea, nu știu dacă a fost un factor care mi-a influențat percepția carți dar per total o recomand.

Vegetariana de Han Kang Este o carte incomodă, ciudată și tulburătoare. Pe parcursul ei am avut sentimentul unei atmosfere... gotice, într-un fel ciudat am făcut conexiunea cu Pădurea Aokigahara din Japonia (ask google for more info). Cartea poate fi interpretată în multe feluri, am terminat-o de citit de aproape o lună și încă mă bântuie, ideea că barierele pe care oamenii le ridică între ei sunt mici închisori într-o închisoare mai mare... strange. Este o carte care trebuie citită, i-am dat 5 stele pe goodreads dar încă nu m-am hotărât dacă mi-a placut foarte mult sau deloc.

Dacă îți dorești să o citești lasa-mi un comentariu cu motivul pentru care ai alege-o din raftul unei librari pâna la sfarșitul lui februarie și cartea poate fi a ta.

Acum câțiva ani am fost la o conferință, în care a vorbit Guy Kawasaki după primele 5 minute mi-am dorit ca atunci când voi crește mare sa fiu ca el (glumesc... sau nu) din aceea zi am început sa îi citesc carțile majoritatea pe kindle pentru ca nu erau traduse în româneste, între timp editura publica a tradus Arta rețelelor sociale și Încântare.

În ianuarie am recitit Arta rețelelor sociale de data asta în româna (traducerea este excelentă) iar acum citesc Incântare, în viitorul apropiat intenționez sa scriu un post despre Guy și o parte din resursele recomandate de el, motiv pentru care tot ce va spun aici despre Arta rețelelor sociale este că contine 123 de sfaturi practice si aplicabile, observații și trucuri pentru cele mai populare platforme de rețele sociale, este o carte care oricine are un blog sau este activ in Social Media trebuie să o citească și să își i-a notițe.

O hiperbolă și jumătate scrisâ și adusa la viață de Allie Brosh a aparut tot la editura Publica. S-a scris mult despre ea așa încat o las pe autoare sa o prezinte în câteva cuvinte ”…situații nefericite, mecanisme imperfecte de supraviețuire, haos și alte chestii care mi s-au întâmplat„ de Allie Brosh


Cartea despre HYGGE - Arta daneză de a trăi bine am să va povestesc într-un articol viitor, între timp am mai citit o carte și jumătate pe acelaș subiect și mi-ar place să aprofundez subiectul. În caz că nu știți Hygge (pronunţat aproximativ „hiu-ga”) înseamnă să ai sentimentul că aparții unui loc. Înseamnă căldură, confort și mulțumire.

Istoria artei de E. H. Gombrich nu știu dacă să o pun la un loc cu restul carților citite in ianuarie pentru ca nu am terminat-o si nu cred ca o voi termina prea curand. Este o carte minunată pentru cei care iubesc sau vor să studiază arta, este o carte care trebuie citită cu o tabletă sau un laptop alături pentru a căuta pe internet diverse date.

Alături ce Istoria frumusetii / uratului de Umberto Eco este o carte pe care o ador. Pierre Rosenberg, director al Muzeului Luvru spunea despre ea în 1995 că este „Aproape la fel de cunoscută ca Mona Lisa, Istoria artei a lui Sir Ernst Gombrich îmbină utilul cu plăcutul.”


Art, Inc.: The Essential Guide for Building Your Career as an Artist by Lisa Congdon am citit-o pe kindle aka The Big Blue (iubesc faptul că îmi oferă posibilitatea de a cumpara și citi orice carte la un click distanță la o zi după ce a apărut, în plus nu ocupă mult spațiu iar dacă îl uit acasă pot continua să citesc de pe mobil, kindle oferă prin aplicatia lui sincronizarea cu toate dispozitivele conectate in contul de pe amazon).

Lisa este artista are un blog pe care îl urmăresc de câtiva ani, este o sursă de inspiratie iar cartea ei este un ghid foarte bine structurat pentru cineva care vrea sa ișî construiască o carieră de artist.

♥♥♥
alles liebe,
Gabriela

No comments

Lovely Notes